Brain Blocks
Een van de methoden die bij Praktijk Frydag tijdens de vaktherapie kan worden ingezet is Brain Blocks. Brain Blocks is een ‘toolbox’ om met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme (en met mensen in hun omgeving) te kunnen praten over autisme. Een communicatiemiddel om te komen tot één beeld en één taal. Bij Praktijk Frydag kan Brain Blocks worden ingezet als onderdeel van de vaktherapie.
Brain Blocks is een beeldend middel dat mensen met autisme helpt zichzelf – in relatie tot anderen – beter te begrijpen. Met behulp van Brain Blocks praten we over autisme. Wat werkt er bij hen anders dan bij mensen zonder autisme? Welke gevolgen heeft dat voor hun functioneren in het dagelijkse leven? En hoe maak je duidelijk wat je wilt?
Door Brain Blocks krijgen mensen met autisme handvatten om het eigen perspectief te verduidelijken en krijgen anderen (zoals ouders, partners, broers/zussen en klasgenoten) inzicht in hun gedrag.
HET DOEL VAN BRAIN BLOCKS
Het doel van Brain Blocks is om één beeld en één taal te creëren over autisme. Hierdoor kan er gemakkelijker met een persoon met autisme (en met belangrijke anderen in zijn omgeving) over autisme, en de gevolgen daarvan in het dagelijkse functioneren, gecommuniceerd worden. Daarnaast werkt Brain Blocks ondersteunend aan het bewustwordings- en acceptatieproces van mensen met autisme.
Hoe doen we dit?
In de Brain Blocks doos zitten twee hoofden. Het ene hoofd staat voor het brein van iemand zonder autisme. Het andere hoofd staat voor het brein van iemand met autisme. Met deze twee hoofden wordt inzichtelijk gemaakt hoe het brein van iemand met autisme werkt in vergelijking met het brein van iemand zonder autisme. Duidelijk wordt wat een informatieverwerkingsstoornis is en welke gevolgen deze stoornis heeft voor het dagelijkse functioneren. Ook autisme als contactstoornis komt aan bod. Dit wordt gedaan aan de hand van 16 thema’s.
Doelgroep
Brain Blocks kan worden ingezet bij kinderen, jongeren en volwassenen. Brain Blocks wordt reeds succesvol ingezet bij zowel mensen met een verstandelijke beperking als bij mensen met een normale intelligentie. Brain Blocks wordt over het algemeen als psycho-educatiemiddel ingezet bij kinderen vanaf 7-8 jaar. Er is verder geen leeftijdsgrens. Ook is Brain Blocks bedoeld voor de ouders, broertjes en zusjes, klasgenootjes, vriendjes, grootouders, de oppas, enz.…
traject brain blocks
EERSTE AFSPRAAK
Tijdens de eerste afspraak spreken we samen uitgebreid door waar u of uw kind tegenaan loopt. Bij kinderen is dit gesprek alleen met de ouder(s). Samen proberen we te bepalen wat een haalbaar doel is. Kinderen vanaf 12 jaar mogen aansluiten bij het gesprek. Bij volwassenen mag er uiteraard ook iemand aansluiten, bijvoorbeeld een partner, ouder, broer of zus.
Afspraken
De afspraken duren 45 minuten en vinden wekelijks plaats. Een traject bestaat meestal uit minimaal 8 afspraken. Bij kinderen spreken we samen af hoeveel ouderbegeleiding er wordt ingezet. Dit is afhankelijk van de problematiek.
verloop
Bij kinderen wordt u tijdens de afspraken van de ouderbegeleiding ook op de hoogte gebracht van de voortgang van uw kind. Als u tussendoor vragen heeft kunt u ook gerust contact opnemen. Bij volwassenen bespreken we tussendoor de voortgang.
kosten & vergoedingen
Intakegesprek: gratis
Kosten vaktherapie: € 90,--
Voor vaktherapie kunt u een vergoeding krijgen vanuit uw aanvullende verzekering. De meeste zorgverzekeraars hebben vaktherapie opgenomen in het aanvullende pakket. Vergoeding valt onder alternatieve / complementaire geneeswijzen. Bij vergoeding vanuit het aanvullende pakket geldt geen eigen risico. Ook kunt u bij Praktijk Frydag terecht zonder verwijzing.
Voor meer informatie over vergoeding van vaktherapie kunt u kijken op zorgwijzer. Praktijk Frydag is een erkende zorgaanbieder (dit is vereist bij sommige zorgverzekeraars). U bent zelf verantwoordelijk om te kijken of vaktherapie door uw zorgverzekering vergoed wordt en ook voor het indienen van de nota's. Neem contact op met Praktijk Frydag voor meer informatie of voor het maken van een eerste afspraak:
CONTACT
Wilt u aanmelden voor vaktherapie, ouderbegeleiding of een opvoedopstelling? Klik dan op onderstaande knop om direct een afspraak te maken. Komen de beschikbare dagen/tijden niet uit? Neem dan even contact op, dan zoeken we een andere mogelijkheid.
Praktijk Frydag
Lorskensstraat 1d te Schaijk
Telefoon : 06 82 00 01 85